Veelgestelde vragen

Waar kan ik informatie vinden over mijn ziekte?

In de Emma Infotheek zijn folders, boeken en andere materialen over het ziekenhuis en over ziekten. Daar kunnen ze je ook verwijzen naar goede websites. Mail naar emmainfotheek@amc.nl of loop langs. De Emma Infotheek is op het Emma Plein tegenover het terras.

  1. Contactgegevens
  2. Vraag is verzonden
project.general_error_message

Stel je vraag

Wat kan ik met mijn vrienden doen die op bezoek komen?

Op het Terras wat eten of drinken of naar de Familiekeuken voor het vieren van je verjaardag. Je kunt ook samen gratis met je vrienden naar de bioscoop in het Gilat Theater. Of ga lekker met ze sporten in de sportruimte. Kijk op leuke dingen doen.

Waarom komen er soms heel veel dokters aan je bed?

Het Emma Kinderziekenhuis is onderdeel van een groot academisch ziekenhuis, het AMC. Dit betekent dat het ziekenhuis ook een school is voor jonge dokters. Als je dokter wilt worden, dan moet ook naar school, maar daarnaast moet je ook echte dingen leren aan het bed van de patiënt.

Hoe lang duurt een narcose?

De narcose duurt net zo lang als de chirurg (operatiedokter) nodig heeft om je te opereren. Als de chirurg klaar is, krijg jij zuurstof (frisse lucht) om je weer wakker te maken. Daarna word je naar de uitslaapkamer gebracht om verder wakker te worden.

Mogen je ouders mee naar de operatiekamer?

Ja, een van je ouders mag mee naar de operatiekamer. Tijdens de operatie wachten je ouders buiten de operatieafdeling. Als de operatie klaar is, komen ze snel weer bij je langs op de uitslaapkamer.

Wat gebeurt er met je bloed na het prikken?

Het bloed gaat dan in verschillende buisjes naar het laboratorium. Er zijn buisjes waar het bloed even in moet rusten, maar ook buisjes waar een speciale vloeistof in zit. Met die vloeistof kunnen ze zien of er voedingsstoffen in het bloed zitten zoals suiker, maar ook bacteriën.

Hoe word je verpleegkundige?

Na de basisschool moet je naar de HAVO of VWO. Daarna ga je naar MBO of HBO verpleegkundige. De opleiding duurt 4 jaar. Tijdens de opleiding loop je stage in het ziekenhuis. Stage lopen betekent dat je in het echt dingen gaat leren, bijvoorbeeld een patiënt wassen of temperatuur meten.

Wat hoort de dokter als hij met de stethoscoop luistert?

De dokter luistert met de stethoscoop meestal op je borst en je rug. De stethoscoop versterkt de geluiden van je hart en je longen. Zo kan de dokter horen of je hart rustig klopt en of de lucht die je inademt overal in de longen komt.

Ik wil een spreekbeurt over het ziekenhuis houden. Is hierover informatie?

Er bestaat een speciaal boekje voor iedereen die een spreekbeurt over het ziekenhuis wil houden. In "operatie spreekbeurt" lees je alles over het ziekenhuis. Je kunt het boekje opvragen bij de Emma Infotheek.
Er is ook een spreekbeurtkoffer met ziekenhuis spullen die je kunt lenen.

Wat is het Ronald McDonald Huis?

Een huis waar ouders kunnen blijven slapen als jij in het ziekenhuis bent opgenomen. Er is een slaapkamer, een keuken en een woonkamer. Het is een soort hotel naast het ziekenhuis. Dan zijn je vader en moeder dicht bij je.

Is het AMC het enige academische ziekenhuis of zijn er meer in Nederland?

Het AMC is niet het enige academische ziekenhuis. Er zijn academische ziekenhuizen in Groningen, Leiden, Utrecht, Maastricht, Rotterdam en Nijmegen.

Ga je naar school in het ziekenhuis?

Je moet niet naar school in het ziekenhuis, maar als je lang of vaak in het ziekenhuis ligt dan mag je wel naar school gaan. Je zit samen met andere kinderen een uurtje in de klas en je doet werk van je eigen school.

Wat voor opleiding heb je nodig om kinderarts te worden?

Allereerst moet je VWO doen (duurt 6 jaar), en dan de studie Geneeskunde aan de universiteit (duurt 6 jaar). Daarna kun je in opleiding tot kinderarts in een ziekenhuis. Dit duurt 5 jaar en dan ben je kinderarts.

Hoe ziet een werkdag van een kinderarts er uit?

's Ochtends is er overleg met de andere artsen over de patiënten. Daarna gaan de artsen langs bij de patiënt en die zijn opgenomen. Ook ziet de kinderarts patienten op de polikliniek. Aan het einde van de dag is er weer overleg met artsen die avond‐ of nachtdienst hebben.

Ik heb een chronische ziekte, maar ik wil toch een baantje!

Wil je werken? Emma at Work is speciaal voor jongeren vanaf 15 jaar met een chronische ziekte of aandoening om je te helpen aan een passende vakantie‐ of bijbaan. Zo kun je zelf geld verdienen. Meer info op www.emma‐at‐work.nl

Mogen je ouders blijven slapen?

Ja, je ouders mogen de hele dag op bezoek komen en één van je ouders mag ook bij jou blijven slapen. Er mag ook iemand anders blijven slapen als dat van tevoren overlegd is met de verpleegkundigen.

© 2016 Alle rechten zijn voorbehouden aan het Emma Kinderziekenhuis AMC.

Top